Program

The Europa in situ workshop has been postponed to later in 2020. We will offer a 2-hour overview presentation on May 14th, from 10 AM to 12 PM Pacific Daylight time. The agenda for the 2-hour overview is:

Agenda for May 14th, 10 AM – 12 PM Pacific Daylight Time:

  • Welcome to Attendees, Jo Pitesky
  • Science Goals of the Europa / Ocean Worlds Lander Concept, Kevin Hand and Cynthia Phillips.
  • Mission Concept Overview, Earl Maize, Project Manager, JPL
  • Flight System Overview, Ray Crum, JPL
  • Lander Sampling Chain, Surface Phase, and Sampling Concepts, Joel Krajewski, JPL
  • Surface Excavation and Sample Collection, Lori Shiraishi, JPL
  • Wrap Up, Kevin Hand
  • Q&A

The slides and video from the May 14th virtual meeting are now available here:

Below is the original draft agenda for our 2-day in person workshop, which we hope to hold later in 2020. Please stay tuned for more information.

2020 Conference on In Situ Science & Instrumentation for the Exploration of Europa and Ocean Worlds

April 28-30 [1 tour day + 2 day conference]
Ramo Auditorium, Caltech, Pasadena, CA

Day 0, Tuesday, April 28th – Tours at JPL
11:30 AM Arrival and collection in von Karman
11:30 AM – 4:30 PM Attendees assemble in von Karman and view Europa Lander developments at stations in von Karman. From there tour groups depart for tours on lab.
Day 1, Wednesday, April 29th, Ramo Auditorium, Caltech
8:30 AM Welcome: Workshop Overview and Logistics (15 min)
- Mitch Shulte, NASA HQ
- Earl Maize, Kevin Hand, Cynthia Phillips, JPL
8:45 AM Overview of the Science of the Europa Lander Mission Concept (25 min)
- Kevin Hand and Cynthia Phillips, JPL
9:10 AM Overview of the Europa Lander Mission Concept (60 min +10 QA/margin)
- Mission overview and highlights of conclusions from dMCR, Earl Maize, JPL (15 min)
- Flight System Overview, Ray Crum, JPL (15 min)
- De-orbit, Decent, & Landing: ‘5 Pillars’, Miguel San-Martin, JPL (20 min)
- Landing sites and Clipper Recon, Cynthia Phillips (10 min), JPL
10:20 AM Coffee/Bio-break
10:30 AM Overview of the Sampling Chain for Lander, Surface Phase and Sampling Concepts (65 min + 10 QA/margin)
- ICEE-2 and accommodation, Joel Krajewski, JPL (10 min)
- Excavation and collection, Lori Shiraishi & Kristo Kriechbaum, JPL (15 min)
- Sample Transfer, Charles Malespin, GSFC (15 min)
- Life in the Vault, Joel Krajewski, JPL (15 min)
- Planetary Protection, Brian Clement & Raymond Ellyin (10 min)
11:45 AM Invited Talks: Session 1 (10 min talks; 8 min + 2 min for questions)
12:35 PM Break for Lunch: Attendees on own for lunch. See restaurant/food options list.
1:30 PM Europa Lander Mission: Concept of Surface Operations (Surface ConOps), Grace Tan-Wang, JPL (15 min)
1:45 PM Invited Talks: Session 2 (10 min talks; 8 min + 2 min for questions).
3:00 PM Coffee/Bio-break
3:15 PM Invited Talks: Session 3 (10 min talks; 8 min + 2 min for questions).
4:40 PM Summary of day & overview of ‘Office Hours’ and Day 2, Kevin Hand, (10 min)
4:45 PM Attendees return to hotels.
5:00 PM – 7:00 PM+ ‘Office Hours’ Happy Hour and Poster Session at Hilton Hotel.
7:00 PM+ Dinner. Participants self-organize for dinner.
Day 2, Thursday, April 30th, Ramo Auditorium, Caltech
8:30 AM – 10:00 AM Opening Keynote talks.
10:00 AM Coffee/Bio-break
10:10 PM Invited Talks: Session 4 (10 min talks; 8 min + 2 min for questions).
11:30 AM Advanced Development efforts for Surface ConOps and Autonomy, Glenn Reeves (65 min).
12:30 PM Lunch break.
1:30 PM Contamination Control and Mitigation Strategies, Joel Krajewski (60 min)
2:30 PM Coffee/Bio-break
2:40 PM Invited Talks: Session 5 (10 min talks; 8 min + 2 min for questions).
4:20 PM Summary session, the path ahead, and close of workshop.
5:30 PM Attendees depart and/or convene in Pasadena for dinner.